Силата на камъните

29 юли 2019
Силата на камъните

През цялата история хората приписват мистична сила на украшенията и накитите и много от тези убеждения продължават да съществуват и днес. Диаманти и рубини за любов. Черни турмалинови кристали или нефрит за защита. Перли за чистота. Възможно ли е да има нещо повече от тяхната красота? Възможно ли е да шепнат едно по-фино посланние от това - "носи ме, аз съм великолепно бижу".

Нека разгледаме основата на идеята, че камъните в допълнение към техните физически свойства, също имат метафизични свойства, които могат да лекуват, успокояват и защитават. Може ли висулка или парче скала да почисти вашата аура? Наистина ли кварцовите кристали усилват енергията? Искам да кажа, че е невъзможно културите по цялата планета просто да са направили необосновани, но подобни истории за камъни - истории, които са били толкова добри, че някои от тях все още са разказвани и до днес.

Енергията на камъните в науката

Скъпоценните камъни имат уникални подредби на молекулите, които са се образували в земята милиони години, толкова трайни, че да издържат още милион години. Вместо да развенчават митовете авангардните изследвания показват, че камъните излъчват различни измерими енергийни полета включително пиезоелектричество и пироелектричество и че всичко е енергия. Кварцът например вибрира при такива прецизни честоти, че се използва в часовници, електроника и за предаване на радио и телевизионни сигнали.

Разбира се никакви перли, камъни или бижута няма да разрешат всички наши проблеми, колкото и страхотни да ни накарат да се почувстваме. Но има неща, които те всъщност могат да направят. Ако приемем концепцията на квантовата физика, че не само сме обградени от енергийно поле, но и ние, в нашата същност сме енергийно поле и постоянно създаваме и променяме това поле с всяка наша мисъл, всяко наше чувство - чакай, какво? Не го приемате? Страхувате се, че отидох твърде далеч и ще ви кажа да отидете да намерите гуру, с който да медитирате някъде? Е, всичко, което мога да кажа е, че първо гурутата са мислели така, но и Айнщайн също. (И ако не мислите, че мозъкът му е излъчвал огромно енергийно поле, моля, обяснете косата му).

Така, че нека приемем идеята, че здравословното ни състояние и липсата на щастие са смущения в нашето енергийно поле и че камъните, поради тяхната молекулярна структура, излъчват дълбоки хармонични вибрации, които ни помагат да възстановим нормалната си енергия. Отново: това е истинска наука. Но това не означава, че всички тези древни / нови вярвания за изцеление с камъни, са верни. Енергийното лечение не е само фино, а интерактивно. Когато камък, който има предсказуем ефект върху определено настроение или част от тялото, неговата енергия взаимодейства с нашата енергия в зависимост от финия поток от безкрайно малки частици. И това е наука.

Това разбиране ни позволява да отделяме народните вярвания, основани на неща като това, че аквамаринът предотвратява удавяне, защото прилича на вода. Но също така се казва, че успокоява страховете, насърчава смелостта, подпомага себеизразяването и много други добри неща. Страхът значително пречи на способността ни да правим почти всичко, включително да реагираме бързо и спокойно по време на извънредна ситуация, така че ако камъкът има успокояваща вибрация, това наистина може да помогне в огромна гама от ситуации, дори да намали вероятността от удавяне. Известен брой камъни, включително аметист, черен турмалин и лабрадорит, защитават аурата от негативността. Странно е колко древни вярвания всъщност са подкрепени от нови открития. Най-старата концепция в човешката духовност е святостта на природата, а камъните са най-старите, най-непроменими неща в естествения свят.

Някой от нещата, които се казват за скъпоценните камъни - като това, че е необходимо да се подари диамант за годеж или "рожден камък" на новородено, вероятно са маркетингова стратегия за повече продажби. Както и някой стари народни вярвания - като това, че аметистът предотвратява пиянството, или че нефритът дава висок морал на богатите. Но защита на аурата? Повишена енергия? Свобода от страх? Вероятно това не са нито остарели суеверия, нито нови глупости, а реални ползи, които камъните могат да придадат на онези от нас, които избират да ги носят и да се обграждат с естествени скъпоценни камъни и кристали.